Profil Divisi Manajemen Makanan dan Kesehatan Lingkungan
Mandat Divisi
Pengembangan ilmu gizi yang berkaitan dengan pendayagunaan makanan dan kesehatan lingkungan untuk perbaikan gizi dan kesehatan
Ruang Lingkup
- Karakteristik komponen pangan untuk pengembangan produk makanan.
- Manajemen jasa makanan, kulinari dan gizi, sistem manajemen keamanan pangan di industri jasa makanan.
- Pengembangan produk pangan untuk intervensi gizi, keadaan darurat, kelompok khusus dan kebugaran.
- Sanitasi dan higiene makanan.
- Mutu dan penyehatan makanan.
- Toksikologi pangan dan gizi.
- Penyehatan sumber air dan kesehatan lingkungan perumahan.
Fokus Penelitian
- Food safety and quality management system for food service institutions
- Study on Indonesian-specific culinary
- Study on Food service management
- Development of healthy menu in food services industries
- Development of food products for nutritional intervention, specific groups (include for school feeding programs) and emergency
- Exploration and utilization of indigenous foods for improving community health and nutrition
- Utilization of organic foods for improvement of health and nutrition
- Nutraceutical and functional food for fitness and sport achievements
- Development of indicators for appropriate home sanitation
- Relation of nutritional status to work accidents and work related diseases
- Effect of individual hygiene and healthy practices on nutritional status and health
Dosen Divisi Manajemen Makanan dan Kesehatan Lingkungan
Prof. Dr. Ir. Ahmad Sulaeman, MS
Kepakaran : Food Safety and Nutrition
Prof. Dr. Ir. Budi Setiawan, MS.
Kepakaran : Food and Community Nutrition
Prof. drh. M Rizal. M. Damanik, MRep.Sc, PhD
Kepakaran : Nutraceuticals
Dr. Ir. Ikeu Ekayanti, M.Kes
Kepakaran : Public Health Nutrition
Dr. Zuraidah Nasution, STP., M.Sc
Kepakaran : Food Science and Nutrition
Reisi Nurdiani, SP, M.Si
Kepakaran : Community Nutrition and Food Service Management
Dr.agr. Eny Palupi, STP MSc.
Kepakaran : Food Science and Nutrition
